Metallin käytön alku, vie meidät kauas ajassa taaksepäin, kun pronssikaudella aloimme tehdä siitä aseita, kalastustarvikkeita ja ansoja. Tämä saattaa kuulostaa hyvin mitättömältä vaiheelta metallin historiassa mutta se kuitenkin on yksiä tärkeimpiä. Pronssikauden jälkeisellä rautakaudella ihmiskunta oppi hyödyntämään metallia erilaisien mekanismien rakentamiseen, antiikin kreikkalaiset sekä roomalaiset olivat hyvin neroja metallin käytössä, esimerkkinä kreikkalaiset trimere puulaivat joiden rakentamiseen tarvittiin metallia, nauloja tarkalleen ottaen. Roomalaiset käyttivät metallia erilaisten rakennusmekanismien tekemiseen, jolla he saivat aquadectin rakennettua joka on nykypäivän hanavesijärjestelmän esi-isä.

Sodankäynnissä roomalaiset hyödynsivät metallia todella hyvin. Heillä oli aikansa edistynein armeija, koska he osasivat kehittää uusia asioita metallista ja monesta muustakin raaka-aineesta. Parhaita esimerkkejä on roomalaisten suojukset, eli haarniskat kuten myös katapultit ja hyökkäystornit.

Myöskin roomalaisten naapurissa, kreikassa osattiin hyödyntää metallia. Lähes jokainen on varmasti kuullut spartalaisista ja leonidaksen legendasta, spartalaiset olivat sotaisa kaupunkivaltio, joka palvoi sodan jumala Aresta. Ei siis ole vaikea päätellä kuinka paljon he käyttivät metallia aseiden valmistukseen. Mutta he osasivat myöskin hyödyntää tätä muutenkin kuin valmistuksessa. Hopliiteilla oli lähes murtumaton kilpimuuri, joissa oli pieniä rakoja heidän keihäille.

Rautakauden jälkeen seuranneella keskiajalla metallilla oli vielä suurempi osa elämistä sekä sotimista. Haarniskat oli kuitenkin sodankäynnissä vähentyneet koska ne olivat huomattavasti raskaampia sekä kalliimpia.

Siirtomaa-aika

Siirtomaa aikoina sekä valaistuksen aikana metallilla oli jo vakiintunut paikka siviilienkin jokapäiväisessä elämässä, kaupankäynti oli hyvin globaalia tässä vaiheessa eikä metalli ollut mikään poikkeus, mutta eniten himoittu metalli oli jalometalli nimeltä kulta, jonka vuoksi maailman seitsämälle merelle alkoi ilmestyä huomattavasti merirosvoja, jalometalleista halutuimpia ovat nykypäivänäkin kulta ja hopea eikä tämä tuohon aikaan ollut mikään poikkeus.

1800 luvun loppupuolella alkoi teollisuuden aikakausi, joka tarkoitti taas uutta askelta metallinkäytön sekä tarpeen historiassa, yksiä suurimpia keskuksia metallin valmistukseen ja jatkokäsittelyyn oli viktoorian aikainen Lontoo, jossa höyrylaivat liikkuivat pitkin Thames-jokea sekä hevoskärryt alkoivat hetken päästä siirtyä uudenlaisiin ajoneuvoihin, automobiileihin. Nämä automobiilit olivat pääsääntöisesti vain rikkaille koska niillä oli huomattavan iso hintalappu kiinnitettynä. Niiden valmistukseen tarvittiin paljon metallia, nahkaa sekä öljyä jotka siihen aikaan olivat kysyttyjä tarvikkeita.

Sodat ja metallit

Molempien maailmansotien aikana metallin avulla luotiin ei niin mukavia mutta edistyneitä asioita, kuten tankkeja, uudenlaisia kiväärejä, dreadnought luokan taistelulaivoja sekä hävittäjiä taivaalle.

Tämä oli todella tuhoisa vuosisata ihmiskunnan historiassa, joka vaati miljoonia ihmishenkiä, mutta vaikka kuinka traaginen olikin niin siitä on seurannut paljon hyvääkin.

Nykyajan tankit toki on vielä tuhoisempia kuin maailmansodissa mutta onneksi niitä ei käytetä tällä hetkellä ympärimaailmaa koska suurimmaksi osaksi planeetallamme vallitsee kuitenkin rauha.

Kyseisen vuosisadan aikana aloimme myös entistä enemmän säilömään ruokiamme, osittaen sen ehkä aiheutettu ydinsodan pelko kylmän sodan aikana milloin Venäjän ja Yhdysvaltojen välit olivat hyvin kireät

Metalli