Metallin käyttötarkoituksia on niin paljon, että siitä voisi varmasti kirjottaa kokonaisen kirjasarjan mutta tässä ei kuitenkaan niin pitkälle mennä. Metalli helpottaa huomattavasti meidän arkea. Kyllähän se on aamuisin mukavaa laittaa pari paahtoleipää paahtimeen, jossa pienet metalliosat kuumenee ja näin paahtaa mukavan ruskean värin leipiin. Myöskin työpäivän päätteeksi on varmasti mukavaa rentoutua, keittää vettä ja ottaa kupponen teetä, lähes koko vedenkeitin on metallinen.

Ruoanlaitto ja metallit

Mutta ei se ruoanlaitto kuitenkaan ainoa jokapäiväinen asia ole, mihin saatat tarvita jotain metallista. Yksi asia mikä pitää kotisi turvassa sekä yksityisenä on lukko ja siihen yhteen sopiva avain, sekä tietenkin ovenkahva ulko-ovessasi millä sitten saat vedettyä sen auki.

Joka päivä puemme vaatteet ylle, muttei koskaan ajatella sitä, että ilman metallia sekään vaatekappale ei olisi kaappiisi päätynyt. Asioiden valmistus usein vaatii metallia taikka metallisia tuotteita, eikä vaatteet ole mikään poikkeus listalla. Ompelukoneet sisältävät metallia sekä neulat itsessään ovat metallia. Tämä siis ei koske pelkästään vaatekaappejamme, vaan myös mitä tahansa huonekalua jossa on käytetty tekstiiliä, verhoja ikkunoiden edessä sekä pyyhkeitä kylpyhuoneessa. Huonekalutkin sisältävät metallia.

Toimistotyötä tehdessä edessä on useita työhön liityviä välineitä, joissa on käytetty metallia, esimerkiksi kynät työpöydän mukissa sekä laskimessa sen vieressä, koneen näytössä sekä itse keskusyksikössä. Jopa itse työpöydässä on metallisia osia.

Vaikkei kyseisessä esineessä olisi metallia, on sen valmistuksessa käytetty metallia. Vaikka edessä oleva leipä ei nyt sisälläkkään metallia, on sen tekemiseen vaadittu metallia, suuret poimurit pellolla sisältää metallia, sekä leipomot käyttävät metallia leivän valmistukseen, esimerkiksi sen muotoiluun ja paistamiseen. Leipäpussi itsessään sisältää kaksi metallinpalasta, jotka on valkoisen pussin kiinnikkeen molemmilla reunoilla, niiden sisällä on pienet metalliset langat jotka pitävät pussin paremmin suljettuna mutta jota voi myös väännellä että pussin saa auki sekä uudelleen kiinni.

Viemäristöt vaativat metallia toimiakseen ja pitääkseen vuodot kurissa ja näin eivät saastuta ympäristöä.

Metallilla voidaan siis luoda turvamekanismeja, sillä tuodaan tavarat perille, rakennetaan kattoja ihmisten päiden ylle sekä luodaan uusia mahdollisuuksia teknologian kehitykselle.

Metallinkäsittelystä

Metallin valmistus ja käsittely on mahdollisesti lähenyt alunperin lähi-idästä, joka myöskin voisi selittää antiikin persian vaurauden.

Ehkä yleisin käyttötarkoitus niin pronssille, hopealle kuin kullalle, on ollut valuutta, espanjalaisista kulta dubloneista roomalaisiin denaarihin ja siitä hopeisiin jenkkien penneihin sekä dollareihin.

Metallit on varmasti myös eniten kaupattu raaka-aine, näin monella käyttötarkoituksella se ei ole mikään ihme. Kysymys herää, kumpi päättyy ensiksi, tavara vai tavaran kysyntä?

Metalliesineitä tehdään vain harvoin puhtaista, seostamattomista metallialkuaineista. Melkein kaikki käyttömetallit ovat kahden tai useamman metallin seoksia. Metalleista ylivoimaisesti eniten käytettyjä ovat rautaa sisältävät metalliseokset, joista tärkeimpiä ovat teräs ja valurauta. Rautaa käytetään maailmassa enemmän kuin kaikkia muita metalleja yhteensä. Muista metalleista tärkeimpiä ovat alumiini ja kupari.

Metalli